Welkom bij het SwABo Dames Cyclingteam
 
 

Vertrouwenspersoon

Helaas komen een sporter, en ook een sportbegeleider, wel eens in een situatie die als seksueel intimiderend kan worden ervaren. Het komt overal voor: op school, in de disco en dus mogelijkerwijs ook binnen een wielervereniging. Als je er mee te maken krijgt, is het belangrijk te weten waar je terecht kunt voor hulp, ondersteuning of simpelweg een advies of luisterend oor.

Iedereen die sport, moet dit kunnen doen in een veilige omgeving. Wanneer je te maken krijgt met seksuele intimidatie is dat een teken dat die omgeving niet meer veilig is. Het kan veel emoties en vragen oproepen, ook als je er niet zelf het slachtoffer van bent, maar ziet gebeuren. Blijf er niet mee rondlopen! Signaleer het en praat erover met iemand in wie je vertrouwen hebt. Erover praten is vaak moeilijk. Het kan allerlei nadelige gevolgen hebben voor jou en voor anderen. Op die momenten kan het prettig zijn om met iemand van buitenaf te praten en die je ook advies kan geven.

Om hulp te kunnen verlenen heeft het NOC-NSF twee functies in het leven geroepen: de Vertrouwenspersoon en de Vertrouwenscontactpersoon. Iedereen die lid is van een sportvereniging kan gratis een beroep op hen doen. Het wezenlijk verschil tussen beide is dat de Vertrouwenscontactpersoon in principe het eerste aanspreekpunt is. De Vertrouwenscontactpersoon is op de hoogte van de mogelijkheden die er zijn om hulp te krijgen. Daarnaast stimuleert een VCP de vereniging om preventieve maatregelen te nemen.

De Vertrouwenspersoon luistert naar je verhaal en helpt je zoeken naar mogelijkheden om de situatie op te lossen. Informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en er gebeurt niets wat je niet weet. De Vertrouwenspersoon kan je helpen om een klacht in te dienen bij de vereniging, sportbond of politie. Maar gewoon even praten kan ook.

Binnen onze verenigingen (LRTV Swift, WV Avanti en RTV de Bollenstreek) zijn vertrouwenspersonen en vertrouwenscontactpersonen aangesteld.

Heb je behoefte aan een gesprek met iemand buiten de verenging, dan kun je ook contact opnemen met de Vertrouwenscontactpersoon van de KNWU, van het district of met het meldpunt van NOC*NSF.

KNWU-vertrouwenscontactpersoon is Mirjam Tuithof, telefoon: 085 – 070 1924 of 06 – 30921013. Bij geen gehoor kun je een voicemailbericht achterlaten met daarin je telefoonnummer, je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld.

Vertrouwenscontactpersoon van het district is Willy Leezer, tel. 06-53.71.08.96, e-mail districtzuidholland@gmail.com

Wil je liever direct iemand spreken, neem dan bij geen gehoor contact op met het NOC*NSF-meldpunt, telefoon: 0900–2025590. Dit nummer is 7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar.

De KNWU heeft sinds 2005 in haar reglementen de gedragsregels van NOC-NSF omtrent seksuele intimidatie opgenomen.

 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram